Eve Quartet

Eve Quartet

Repertoár Eve Quarteta zahrnuje široké spektrum žánrů, přináší skladby klasické, ale i swing, ragtime, jazzové standardy i latinsko-americké rytmy. A specialitou jsou swingové úpravy klasických skladeb.

Klasická a populární hudba jsou dva odlišné světy, které se však navzájem ovlivňují a prolínají. Už v barokní hudbě nacházíme prvky užívané i v jazzu (kráčející bas, rytmické členění), barva impresionistických smyčců zase anticipuje filmovou hudbu 50. let. Největší rozmach populární, resp. jazzové hudby a jeho dopad na svět klasiky nacházíme v Americe koncem 19. století. Zde našel Antonín Dvořák u původních obyvatel inspiraci pro svůj „Americký“ kvartet (1893), a na světové výstavě v Chicagu slyšel hrát kapelu Scotta Joplina. Ragtime vzniká naopak jako syntéza černošské rytmiky a klasické formy. K dokonalosti přivedl křížení žánrů George Gershwin, u něhož hranice mezi hudbou artificiální a nonartificiální definitivně mizí. Ve druhé polovině 20. století v tomto umění vyniká také argentinský skladatel Astor Piazzolla.

Eve Quartet dlouhodobě spolupracuje s panem Václavem Pokorným (*1918), autorem mnoha swingových hitů 40. – 50. let, který pro něj upravil jak skladby klasické (Dvořákova Humoreska, Rubinsteinova Melodie nebo Oči čjornyje), tak i swingové (jazzové standardy orchestru Glenna Millera).